Ma már sokan tudják, ez egy Szabolcs megyéből származó húsvéti étek. Ottani gyökereimnek hála, már kislány koromban degeszre ettem magam belőle. Már ha nem mazsolával készült. Most nem a húsvéti sonkával ettük, kivételesen, mivel idén nem tartottunk húsvétot. Viszont hiányzott már nagyon. Vannak, akik több cukorral szeretik, amolyan édességként fogyasztják, mi inkább semleges ízben készítjük.
Alaprecept:
10 tojás
1 liter tej
1 púpos evőkanál cukor
1 csipet só
A tojást nem kell habosra verni, csak kikeverni. A tejet felforraljuk, és beleöntjük a tojást meg a cukrot, sót. Folyamatosan kevergetve egészen addig főzzük, amíg egészen össze nem túrósodik, és a savó szép átlátszó lesz. Ekkor vászonkendőbe tesszük, lecsöpögtetjük, ha kihűlt, hűtőbe tesszük. Vászonkendő hiányában sűrű lyukú szűrő is megteszi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése