Azt soha nem értettem, hogy mire való a rántás, meg a habarás. Pláne úgy, ha rengeteg lisztből áll. Mert főzök valamit, amit felhígítok vízzel, aztán visszasűrítem liszttel? Persze, ettől áll össze a lé, meg ízt is ad neki, de akkor is... mondom, nem vagyok fogyózós fajta, de a saját konyhámból mellőztem a fölösleges lisztezést. Helyette reszelt burgonyával sűrítek, vagy esetleg burgonyakeményítővel. És csak annyi vízzel öntöm fel mondjuk a főzelékeket, hogy ne kelljen sűríteni rajta. Ilyen elven készítem a spenótot is, ami ráadásul se tejet, se zsiradékot nem tartalmaz, ennélfogva lazán illeszkedik a lúgosító napok étrendjébe. A színe élénkzöld marad, ami számomra sokkal inkább csábító, mint a tejes, tejszínes, lisztes libafos zöld.
Kép nincs. A fényképezőgépem elcsomagolva költözés céljából. Majd pótolom.
Hozzávalók a gyors változathoz:
2 csomag fagyasztott parajpüré
4 közepes fej fokhagyma
1 teáskanál burgonyakeményítő vagy reszelt friss burgonya
Só, bors, szerecsendió
Fokozatosan engedem fel vízzel, nehogy túl híg legyen. Hozzáadom az áttört fokhagymát, fűszereket és felforralom. Ezután a keményítőt is hozzáadom, egyet forralok rajta és kész is vagyunk. Főtt burgonyával vagy tükörtojással, főtt tojással szoktuk enni. Természetesen én ma kihagytam a tojást.
A macerásabb verzió a friss spenót felhasználása, ami úgy néz ki, hogy a leveleket szár nélkül megfőzzük (kb. 1 kg), leszűrjük és pürésítjük robotgéppel. Innentől megegyezik az eljárás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése