De ehhez először el kell készíteni magát a pitát. Amikor először álltam neki, nagyon nem bíztam benne, de mára ez a kétség messzire szállt.
5 kisebb darabhoz (vagy 3 db nagyobbacskához) elegendő mennyiség:
20 dkg liszt
5 dkg búzadara
1,5 dl langyos víz
1 teáskanál só
1 teáskanál méz
1 evőkanál olivaolaj
1,5 dkg élesztő felfuttatva
A lisztet a darával, sóval elkeverem, hozzáöntöm az élesztőt, mézet, olajat vizet és szép, egyenletes tésztát gyúrok belőle. (Fűszeres változatban morzsolt zsályát és bazsalikomot is adtam hozzá).
A kelesztés meleg helyen történjen, legalább a duplájára. Utána ki kell belőle püfölni a levegőt, gombócokat formálni belőlük, laposra nyújtani és még egyszer keleszteni puffadásig. 250 fokra előmelegített sütőbe kell tenni, majd a hőfokot 200-230-ra mérsékelve sütni. Úgy kb. 5-8 perc sütés elegendő, de lehet rajta látni, amikor már nem hófehér, de még nem is nagyon piros.
Ez grillezett hús mellé készült.

Az elején említett töltelék így néz ki meleg reggeliként másnap: a felvágott pitába kockára darabolt vajat (nem margarint), selyemsonkát összetépkedve, sajtot, pritaminpaprikát tettem, és a grillsütőben kb. 5 perc alatt újra ropogósra sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése