Az egyik leggyakrabban készülő desszert nálunk az aranygaluska volt. Legalábbis amíg a szülői házban laktam. Ennek két oka volt: apukám ezt az egy édességet ette meg, illetve annak idején a kelt tésztákat szerettem a leginkább elkészíteni. Ezt úgy kell érteni, hogy havonta egyszer biztosan az asztalra került. Most már szinte csak decemberben készül, de annál különlegesebb. Elejétől fogva római tálban készítem, ami bár macerásabb a tál áztatása miatt, mégis megéri. Ízében nem is annyira, de esztétikailag mindenképp többet ad egy hagyományos tepsinél. Valahogy passzol egymáshoz a római tál, és az aranyló galuska.
Egy fontos tényezője van a kelt tésztáknak: mindig türelmesen meg kell várni, amíg duplájára megkel. Ha az élesztő nem fut fel, akkor dobjuk ki, és csináljuk újra, mert ettől függ a jó eredmény. Régebben gyakran elkövettem azt a hibát, hogy a kelesztési időt percekben mértem, és nem a tészta állagát figyeltem. Ha 1 óra, akkor az 1 óra. Aztán csodálkoztam, hogy mindent pontosan követtem, mégis egy mini, kemény husáng lett belőle kelt tészta helyett. Ami még a kutyának se kellett..
A tészta:
500 g liszt
25 g élesztő
3 dl tej
60 g olvasztott vaj
2 tojás sárgája
citromhéj
kb. 3 evőkanál cukor
csipet só
Szóráshoz:
250 g dió
150 g cukor
egy nagy bögre olvasztott vaj
A tészta hozzávalóit a szokásos módon kell elkészíteni, élesztőt megfuttatva hozzáadni és jól kikeverni. Amíg kel (kb. 1 óra), addig a diót le lehet darálni, és a cukorral összekeverni, valamint a római tálat beáztatni. Amikor a tészta már kellően megdagadt, a tálat kikenem vajjal, és elkezdem rétegezni: alulra a tésztából gombócok kerülnek, ezt leöntöm olvasztott vajjal, megszórom a dióval. Aztán megint tészta, vaj, dió, amíg van belőle. A legtetejére vajat locsolok, hagyom egy kicsit kelni még az egészet. Ez kb. 30 perc, majd hideg sütőbe tolom az egészet, és felkapcsolom 180 fokra. Kb. 40 perc alatt készül el. Ha nagyon barnul a teteje, letakarom alufóliával. Amikor kiveszem a sütőből, vajjal kenem meg a tetejét.
Vaníliasodó
2 tojás sárgáját 2 evőkanál porcukorral habosra keverek, hozzáadok 2 evőkanál lisztet.
5 dl tejet felforralok két rúd vanília kikapart belsejével, és vízgőz fölött a tojásos masszával összefőzöm. Ezzel aztán nyakon lehet önteni a diós galuskákat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése