Van egy jó kis kifli receptem, reggelire szoktam készíteni, habár bármikorra megteszi. Vendégváró falatkáknak is. Töltött kifliről van szó, nagy előnye: kedv (és éléskamra) szerint változtatható, soha sem unalmas. Egyébként az eredeti recept jugó kifli néven került hozzám. Ez még azelőtt volt, mielőtt az internet betört volna az egyszerű emberek otthonába. Annak idején a recepteket hagyományosan füzetbe tollal írva gyűjtögettük. Én a legtöbbet anyai nagynénémtől szedtem össze, többek között ezt is. Azóta számos változatát láttam már, én is másképp készítem, tehát nem tudom, hívható-e jugó kiflinek, vagy sem?
Mostanában így készül:
25 dkg liszt
1 teáskanál só
1 tojás
1,5 dkg élesztő
2 dl folyadék (fele víz, fele tej)
némi olaj
Töltelék:
vajkocka
sajtkocka
házikolbász (kocka) :-))
paradicsom
Az élesztőt felfuttattam, kis langyos tejben és cukorral. A lisztet elkevertem a sóval, majd a folyadékot és az élesztőt, valamint a tojást is hozzákeverve jól kidagasztottam. Nagyjából fél órán át hagytam kelni, majd átgyúrtam és bevágtam a hűtőbe másnap reggelig. Azon a bizonyos másnap reggelen kávékészítés előtt kivettem a hűtőből, majd a kávézás után kinyújtottam kb. kör alakúra, cikkekre vágtam, megtöltöttem a szintén előkészített töltelékkel, feltekertem.
Megkentem olvasztott vajjal, megszórtam sajttal, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.
A nyújtás-hajtogatás nem sok időbe telik, pláne hogy annyi mennyiségről van szó, ami egy reggelire elfogy. Croissan méretű kiflicskék esetén nem sok vacakolás van vele, a sütési idő alatt pedig megfő a tea, meg lehet teríteni, és olyan finom friss reggelit ehet a család, hogy soha többé nem akarnak "bolti" kiflit enni. Került már bele töltelék gyanánt kéksajt, füstölt sonka, volt hogy pusztán vaj, de akár maradék darált husi vagy más pépes dolgot is elbír. Egyvalamit nem szeretek: konzerv szendvicskrémekkel, pizzakrémmel, stb. tölteni... ha már egyszer otthon készül, ne legyen benne túl sok EA. Mint Egyéb Azonosítatlan összetevő! Az egyik tetejére tettem tejföl és fokhagyma keverékéből készült öntetet, csak hogy jobban csússzon!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése