Kerek, hengeres, háromszög, lyukas, töltött... Olaszosan parmezánnal ízesítve, vendégváró falatka alapjául, vagy a „szegények eledele” mint puliszka. Tejjel nyakonöntve, édesen, sósan. Mindegy. Mint ahogy az is, hogy kukoricalisztből, vagy kukoricadarából készül. Sokféle lehetőség, és bár a puliszka alapanyaga a dara, mégis ha bármi módon elkészítem és feltálalom, a kíváncsiskodó vendégeknek polentaként mutatom be. Így rögtön hatalmas érdeklődés övezi egyszerű étkünket!
Tálalási módja is változatos, rakott, tekert, halmozott.. Most tekercsben készítettem. Köretként húsok mellé, akár pörköltekhez, de önállóan is laktató étel.
Karácsonykor rozmaringos báránysülthöz készült, juhtúróval, szalonnával és füstölt sajttal töltve. Így:
8 dl vizet felforraltam egy kis sóval, borssal. Beleszórtam lassan a 25 dkg kukoricadarát. Jó sűrűre összefőztem, majd kitettem az erkélyre a hidegre.
Közben elkészítettem a tölteléket: 20 dkg juhtúrót és néhány kanál tejfölt összekevertem, majd hozzáadtam pár dkg kockára vágott házi füstölt sajtot, és a nagyon apróra vágott, kisütött szalonnát. Jó alaposan összekevertem a masszát.
Az alufóliát megkentem a szalonna zsírjával, ráterítettem a majdnem teljesen kihűlt kukoricát, elnyújtottam az alufólia szélességében és olyan hosszan, hogy kényelmes vastagságú legyen. Bele a töltelék, és ráhajtva az alufóliát sülhet a sütőben úgy 45 percig, majd megkentem zsírral a tetejét és pirítottam rajta kicsit.
Újra kikerült az erkélyre, egy fél napra. Este, a vacsorához hideg köretként szolgáltam fel. És természetesen válaszoltam a már jól ismert kérdésre: "-Az meg micsoda?"
Nagyon jól néz ki!!!!!
VálaszTörlésSzinte hihetetlen, hogy puliszkából van :-)