Hozzávalók a tésztához:
20 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
340 g feketeszeder lekvár
2/3 bögre író
2 és fél bögre liszt1/3 bögre kakaó
1 zacskó sütőpor (12 g)
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál szegfűszeg
1 bögre kesudió
A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel jó alaposan elkeverve, majd a lekvárt és az írót is. Ezután a száraz hozzávalók következnek, a lisztet elkeverjük a sütőporral, kakaóval és a fűszerekkel, utána adjuk hozzá. Végül a kesudió és az ananász következik.
Vajazott, lisztezett tepsiben két lapot sütünk belőle, ne legyen túl vastag egy adag, mert nem fog átsülni.
Karamella
40 dkg cukorból karamellát készítünk, és felöntjük 10 dkg langyos vaj és egy fél bögre langyos tej keverékével, majd egy vaníliás főzős pudingport belekeverünk, és még a tűzhelyen állandóan kevergetve összefőzzük. Kihűtjük teljesen, majd hozzáadunk 20 dkg vaj és 10 dkg porcukor habos keverékét. Az egészet jó alaposan elkeverjük, kissé megdolgoztatva a kézi habverőnket. Ha túl sűrűnek találnánk a masszát, némi tejjel higítani lehet.
Amikor a tészta is teljesen kihűlt, akkor betöltjük a karamellát a két lap közé, és a tetejére is húzunk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése