Keresés ebben a blogban

2010. december 19., vasárnap

Ünnepi karamellás jam-cake

Ez a sütemény kétfunkcós. Ami azt jelenti, hogy ha igazán tele akarjuk tömni a hasunkat, akkor krémmel együtt készítjük el, egyébként pedig nélküle. A tészta önmagában is különlegesen finom, és nem száraz, fojtós. Egyvalamit fontosnak tartottam feljegyezni, amikor elkészültem a sütivel: nem baj, ha kevés a krém. Buzgó módon mindig több krémet igyekszem készíteni, jól megtölteni vele a lapokat. Életemben ez az első olyan desszert, amibe vétek sok krémet tenni. Egyrészt elnyomja a tészta ízét, másrészt pedig egy szelet eltelít, és akkor mi lesz egy egész tepsivel?

Hozzávalók a tésztához:
20-25 dkg ananász apróra vágva
20 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
340 g feketeszeder lekvár
2/3 bögre író
2 és fél bögre liszt
1/3 bögre kakaó
1 zacskó sütőpor (12 g)
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál szegfűszeg
1 bögre kesudió

A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel jó alaposan elkeverve, majd a lekvárt és az írót is. Ezután a száraz hozzávalók következnek, a lisztet elkeverjük a sütőporral, kakaóval és a fűszerekkel, utána adjuk hozzá. Végül a kesudió és az ananász következik.
Vajazott, lisztezett tepsiben két lapot sütünk belőle, ne legyen túl vastag egy adag, mert nem fog átsülni.

Karamella
40  dkg cukorból karamellát készítünk, és felöntjük 10 dkg langyos vaj és egy fél bögre langyos tej keverékével, majd egy vaníliás főzős pudingport belekeverünk, és még a tűzhelyen állandóan kevergetve összefőzzük. Kihűtjük teljesen, majd hozzáadunk 20 dkg vaj és 10 dkg porcukor habos keverékét. Az egészet jó alaposan elkeverjük, kissé megdolgoztatva a kézi habverőnket. Ha túl sűrűnek találnánk a masszát, némi tejjel higítani lehet. 

Amikor a tészta is teljesen kihűlt, akkor betöltjük a karamellát a két lap közé, és a tetejére is húzunk belőle.  

Utógondolat: a tészta készítése közben volt egy pont, amikor kedvem lett volna felfalni az egészet nyersen, félig kész állapotában. Továbbá liszt nélkül megpróbálni megsütni. Amikor ugyanis a lekvárt hozzátettem a vajas masszához, olyan gyönyörű lila színű volt, és olyan finom, hogy beleszerettem. Azon gondolkodtam, meg tudok-e enni egy egész tállal belőle, de ha nem, akkor lila süteményt készítek. Valahogyan. Aztán belekerült a fűszeres-kakaós liszt, és méginkább megettem volna így ahogy volt. Azért nem tagadom, jó néhány kanállal elfogyott belőle, mielőtt a sütőbe került volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése