Szeretjük a fánkot. Én egy időben a Donkin Donuts által gyártott fahéjas fánkokkal álmodtam, pláne, ha mozifilmeken a szereplők kezében feltűnt a jól ismert doboz. Ezért ez a recept a külföldön élő barátnőmtől származik. A mértékegységeket európaira kellett átszámolni, közben még feleztem is a mennyiséget, ráadásul igazítani kellett rajta és nem volt a kezemben toll, emlékezetből utólag firkáltam le mindent. Megdolgoztam vele fejben is, pedig a matekom a nullával egyenlő.
A tetejére nosztalgiából fahéj került, mert valóban kb. 10 éve annak, hogy ilyet ettem utoljára. De hogy a középről kiszaggatott tészta se menjen kárba, azokat mini fánk-falatkáknak sütöttem ki, és azokat aztán a nagymama barackos lekvárjába mártogatva lehetett elpusztítani. Nagyon sok idő nem kellett hozzá.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 tojás
10 g élesztő
225 ml tej
8 dkg vaj
4 evőkanál porcukor
csipet só
Az élesztőt kis cukros tejben felfuttatjuk, és az összes hozzávalóval lágy, de nem ragadós tésztát készítünk.

Meleg helyen megkelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a közepét pedig egy kisebb pohárral szúrjuk ki. A fánkokat letakarva újra kelesztjük, hogy pufis legyen. Bő olajban kisütjük, majd lecsöpögtetjük. Olvasztott vajat egy kevés porcukorral elkeverünk simára, ezzel megkenjük a fánkokat, és azonnal a fahéjas cukorba forgatjuk őket.
Fahéjas cukor: 3 evőkanál porcukor 2 kávéskanál fahéj és egy csipet holland kakaó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése